13 Maja – Międzynarodowy Dzień Hummusu

Kluczowe danie w kuchni roślinnej, podstawa kuchni libańskiej i izraelskiej, a także przysmak dawnych filozofów – Platona i Sokratesa. Jednak dopiero w ostatnich latach hummus stał się prawdziwym celebrytą w kuchni. Choć Izraelczycy dodawali go do falafli od pokoleń, w Polsce popularność zdobył wraz z wiatrem Wschodu i modą na Orient. Za co kochamy hummus?

Wiosenny makaron z pesto po polsku (przepis na 2 porcje)

Cóż może być bardziej wiosennego niż wielkanocna rzeżucha? Efektowanie prezentuje się w kuchni na parapecie, ale również jest naszym polskim „superfood”. W zaledwie kilku świeżych łodyżkach znajdziemy skarbnicę witamin i mienerałów: kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, siarka, żelazo, chrom, potas, a także duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodając je na kanapki

Majobezowa sałatka warzywna

Mamy nadzieję, że cudowny Majobez wszyscy już znają 😋 Jeśli czasami brakuje Wam pomysłu jak takie pyszności wykorzystać, prezentujemy super prosty przepis na sałatkę warzywną: SKŁADNIKI: – jedna średniej wielkości kalarepa – około sześć rzodkiewek – pół papryki czerwonej – sto gram tofu wędzonego – jedna łyżka majobezu z czosnkiem – szczypta soli i pieprzu

Pieczone warzywa z sosem romesco i oliwą Arbequina

Oliwy z Oliwek tłoczone na zimno cieszą się wyjątkową popularnością wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Nieprzypadkowo oliwa w Hiszpanii nazywana jest płynnym złotem, bowiem oprócz walorów smakowych jest też doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów. Warto wybierać te najlepsze, tłoczone poniżej 27stopni, ponieważ to w nich znajdziemy mnóstwo kwasów NNKT i polifenoli. Ponadto nadamy naszym potrawom