Roślinny krupnik według Pięciu Przemian. Rozgrzewający i prosty!

Kuchnia Pięciu Przemian

Czy wiesz, że spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej ułatwia ich strawienie, ale również przyswojenie składników odżywczych? Zdaniem ekspertów od „Kuchni Pięciu Przemian” – starożytnej filozofii wywodzącej się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – sam proces przygotowania ma ogromne znaczenie – kolejność dodawania składników oraz czas gotowania są kluczowe aby uzyskać pełnowartościowy efekt końcowy. Chodzi o to, aby każda ze spożywanych potraw miała odpowiednie działanie – rozgrzewała podczas zimy lub delikatnie wychładzała podczas lata, podnosiła odporność i wspomagała prace organów wewnętrznych.

Zupy i potrawy jednogarnkowe

Niezależnie od tego, czy jesteś znawcą, entuzjastą czy kompletnym laikiem starożytnej filozofii wywodzącej się z Chin, wierzymy, że teraz jest najlepszy czas, aby wzmacniać organizm od środka. Dania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które w okresie jesieno-zmowym cierpią na infekcje, mają osłabiony układ odpornościowy czy narzekają na dolegliwości układu trawiennego.

Krupnik, który widzicie na zdjęciu bazuje na przepisie zaczerpniętym z książki Anny Ciesielskiej – posługuje się nim również trenerka, Anna Lewandowska, twierdząc, że świetnie regeneruje po dużym wysiłku. Krupnik jest pożywny, lekkostrawny, rozgrzewający i – co tu dużo mówić – po prostu dobrze smakuje! A przy tym nie wymaga wielogodzinnego doglądania – w zupach wspaniałe jest to, że lubią gotować się same! Bardzo możliwe też, że większość potrzebnych składników masz we własnej szafce.

Od razu wyjaśnimy, że choć przepis bazuje na autorskim pomyśle Anny Ciesielskiej,  nie jest to oryginalna receptura, lecz zmodyfikowana, aby zupę mógł spożywać każdy – również osoby na diecie roślinnej.

Zrób rozgrzewający krupnik

Tego będziesz potrzebować:

tymianek (szczypta)
ziele angielskie (4 ziarna)
kurkuma (szczypta)
kminek (szczypta)
imbir (1/2 łyżeczki)
sól ziołowa (łyżeczka)
bazylia (szczypta)
natka pietruszki
majeranek (szczypta)
marchewka (1-2 sztuki)
cebula (1 sztuka)
pietruszka korzeń (1 sztuka)
ziemniaki (2-3 sztuki)
kasza jęczmienna (5-6 łyżek)
kapusta lub sałaty rzymskiej (1/4)
ok. 3 l wody

Sposób przygotowania:

Do 3 litrów wrzącej wody dodaj (po kolei): szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, ½ łyżki kminku, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 4 kulki ziela angielskiego i ½ łyżeczki imbiru. Po 1,5 godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaj drobno posiekaną cebulkę, łyżeczkę soli ziołowej, szczyptę bazylii, pokrojona natkę pietruszki, szczyptę majeranku 3-4 drobno pokrojone marchewki i 1 pietruszkę korzeń. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę 3-4 ziemniaki i w razie konieczności dolej wody. Gotuj aż warzywa zmiękną (około 30 minut). Przypraw do smaku w razie potrzeby. Smacznego!