Sałatka warzywna w wersji wege – przepis

To najprostsza rzecz pod słońcem, prawda? Dlaczego więc, klasyczna sałatka udaje się tak niewielu osobom? Podpowiadamy – chodzi o proporcje! Bardzo łatwo jest dodać czegoś za dużo (lub za mało), a tym samym stracić idealny balans smaków.

Kasiny sposób na wege sałatkę

Szczęśliwie, są na świecie osoby, które przygotowanie tego świątecznego cuda opanowały do perfekcji. Jedną z takich osób jest Kasia. Jej klasyczną sałatkę w wersji wege zjadają nawet ci spod parasola „jakktokolwiekmożetojeść” – a po pierwszym kęsie przechodzą na jasną (czyli „sałatkową”) stronę mocy – stając się absolutnymi fanami tego niepozornego dania. Gotowi? Macie wegański majonez? To do dzieła!

Potrzebne składniki

To prostsze niż myślisz!

Gotowałaś/eś żurek i zostały Ci w garnku warzywa po bulionie? Świetnie! A więc połowa pracy wykonana 🙂 Jeśli nie, śpieszymy wyjaśnić, że ten bardzo prosty (i ekonomiczny!) przepis pozwala wykorzystać to, co masz w lodówce.  Żadnego nadprogramowego wychodzenia na zakupy. Jeśli czegoś Ci zabrakło – złóż zamówienie, Ekosopot dostarczy Ci pod same drzwi! 

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler (lub wykorzystaj warzywka po bulionie). Pokrój warzywa i jabłko w kostkę. Dodaj słoik majonezu wymieszany z łyżeczką ulubionej musztardy. Na koniec bardzo delikatnie dodaj groszek. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą według uznania. W zależności od upodobań (Twoich kubków smakowych ma się rozumieć) dodaj więcej jabłka, cebulki lub ogórka konserwowego. Udekoruj natką tudzież świeżą rzeżuchą.

Mała rada dla poczatkujących

Jeśli po raz pierwszy korzystasz z majonezu wegańskiego, koniecznie wybierz opcję roślinną Cremayo 40%. Ma ciężką i gęstą fakturę, która sprytnie udaje klasyczny, jajeczny majonez.