Makarony prosto z Włoch
Czy wiesz, że makaron może być częścią zrównoważonej diety – wspierać mikrobiotę jelitową, budować odporność, a nawet pomagać w syntezie serotoniny? Zdaniem wielu lekarzy, łatwostrawne węglowodany zjedzone na kolację, pomagają zapaść w głęboki sen – nie zalegają w żołądku i szybko się trawią. Nawet najprostszy makaron zawiera dobrze przyswajalne białko i błonnik – i co ważne – niewiele tłuszczu.
No dobrze – wiemy już dlaczego warto jeść makarony – to teraz czas na kolejne pytanie – które?
Makarony Rustichella d’Abruzzo to prawdziwe włoskie makarony wytwarzane metodą rzemieślniczą według dawnej tradycji. O tym, że podbiły podniebienia może świadczyć fakt, że od ponad 90-ciu lat cieszą się zaufaniem smakoszy na całym świecie. Co więcej, do produkcji Rustichella d’Abruzzo używa się najlepszych składników – dzięki temu konsumenci mają pewność, że spożywany produkt jest pełnowartościowy i odżywczy.
Vegevek i sos napoli
A gdy mówimy „włoski makaron”, to myślimy -„sos napoli”. Jeśli zdecydujecie się na danie rodem z Włoch, koniecznie skorzystajcie z ułatwienia – wykorzystajcie gotowy sos napoli od Vegevek – on nie tylko skróci czas oczekiwania na posiłek – wystarczy jedynie ugotować makaron i połączyć z gotowym sosem, ale również trafi w gusta najbardziej wybrednych smakoszy!
Bazą sosu Vegeveka są oczywiście soczyste pomidory. 🍅 Niezapomniany smak nadają
mu świeże zioła i przyprawy, m. in.: bazylia, oregano i czosnek. 🧄🌱 Od sosu bolońskiego różni się tym, że nie zawiera mięsa ani jego roślinnych zamienników. Co wyróżnia sos napoli od Vegevek. Otóż wersja tego dania jest lekko ostra, a to wszystko za sprawą świeżego chilli. 🌶
Aby przygotować posiłek z wykorzystaniem pysznego sosu, wystarczy:
1. ugotować makaron al dente (najbardziej polecany spaghetti 🍝),
2. chwilę podgrzać sos na patelni,
3. makaron odcedzić i dodać do sosu,
4. wszystko dokładnie wymieszać i…
…VOILÀ! 😋 Obiad w niecałe 10 min gotowy.
A Wy, z jakim sosem najczęściej łączycie ulubiony makaron?