Olejowe Smaki i właściwości oleju z czarnuszki

Nigella sativa inaczej czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin ( ang.black cumin). Rośnie  w Europie Południowej, Afryce Północnej, Europie i Polsce. Co jest niezwykle istotne, czarnuszkę i olej  z niej wytwarzany cechuje niski poziom toksyczności. Nasiona i wytwarzany olej zawsze miał szerokie zastosowanie. Za co tak bardzo cenimy olej z czarnuszki? Przede wszystkim za

Olejki eteryczne w kosmetyce

Codziennie towarzyszy nam ponad 23 000 oddechów a wraz z nimi przedostają się do naszego systemu oddechowego substancje wonne. Poprzez węch interpretujemy  otaczającą nas rzeczywistość, przywołujemy wspomnienia, opisujemy emocje. Aromaty są nieodłączną częścią naszego życia i towarzyszą nam każdego dnia. Zapachy mogą także wspomagać zdrowie, czego dowodzi dziedzina medycyny naturalnej zwana aromaterapią co oznacza  terapeutyczne