Cudowny rabarbar i rapontygenina. Koniecznie wprowadź do diety!

O ile prognozy nie kłamią, w najbliższych dniach możemy spodziewać się wysokich temperatur. Najwyraźniej Matka Natura postanowiła skrócić czas oczekiwania na lato i pominęła okres przejściowy – od wczesnej wiosny od razu przechodzimy do najgorętszych miesięcy w roku. Dobrze czy źle? Na pewno wymagające dla organizmu. Temperatury a pożywienie W czasie wysokich temperatur naturalnie poszukujemy

Kochasz chleb? Oto 7 naukowych przesłanek, aby włączyć go do diety

Jeść czy nie jeść? A jeśli jeść, to czy unikać glutenu? I czy chleb na zakwasie jest lepszy od tego na drożdżach? Czy zjadanie pieczywa pszennego z białej mąki szkodzi? A może jest lekkostrawne? W poniższym poście zamierzamy obalić wszystkie mity na temat chleba i zaprosić Was do odkrycia zupełnie nowego wymiaru pieczywa. W Ekosopocie

Depresja lub obniżony nastrój? Lepiej sprawdź zawartość talerza

Czy wiesz, że aż 95 proc. potrzebnej serotoniny pozyskujemy z jelit? To oznacza, że co najmniej trzy razy dziennie możemy (świadomie lub nie) wpływać na własny nastrój  – określone pokarmy mogą go pogorszać  lub poprawiać. Ta wiedza ma kluczowe znaczenie właśnie teraz – w okresie zimowym, kiedy wiele osób cierpi z powodu zbyt niskiego nasłonecznienia

Napoje roślinne – zdrowie i smak. Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Napoje roślinne podbijają światowy rynek! To, co jeszcze do niedawna było towarem ekskluzywnym (napoje roślinne nie były tak dostępne jak dziś, a ich ceny były wyższe o kilkadziesiąt proc. w porównaniu do dzisiejszych cen), dzisiaj jest powszechnym i łatwo dostępnym produktem – znajdziecie je nawet w zwykłym supermarkecie w małym mieście. Ale właściwie, dlaczego tak

Dieta to nie wszystko. Zdrowy mózg w 6 krokach

22 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Mózgu. To doskonała okazja, by przyjrzeć się z bliska temu niepozornemu organowi, któremu na co dzień nie poświęcamy zbyt wiele uwagi (choć on poświęca nam uwagę w każdej sekundzie naszego życia). Na początek kilka faktów Ludzki mózg wykonuje w każdej sekundzie ok. 10 000 000 000 000 000 skomplikowanych obliczeń.

Siła tkwi w zielonym. Posprzątaj siebie na wiosnę!

Wiosna to idealny czas, aby zacząć od nowa. Pójść na studia, przebranżowić się, rozpocząć przygodę z jogą czy zacząć jeść w zdrowszy sposób. I choć przyzwyczajono nas do robienia postanowień na Nowy Rok, wierzymy że to właśnie wiosna sprzyja ich realizacji. Bo cóż może być bardziej motywującego niż rozkwitające pąki kwiatów, czy przebiśniegi wystawiające białe

Olejowe Smaki i właściwości oleju z czarnuszki

Nigella sativa inaczej czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin ( ang.black cumin). Rośnie  w Europie Południowej, Afryce Północnej, Europie i Polsce. Co jest niezwykle istotne, czarnuszkę i olej  z niej wytwarzany cechuje niski poziom toksyczności. Nasiona i wytwarzany olej zawsze miał szerokie zastosowanie. Za co tak bardzo cenimy olej z czarnuszki? Przede wszystkim za

Olejki eteryczne w kosmetyce

Codziennie towarzyszy nam ponad 23 000 oddechów a wraz z nimi przedostają się do naszego systemu oddechowego substancje wonne. Poprzez węch interpretujemy  otaczającą nas rzeczywistość, przywołujemy wspomnienia, opisujemy emocje. Aromaty są nieodłączną częścią naszego życia i towarzyszą nam każdego dnia. Zapachy mogą także wspomagać zdrowie, czego dowodzi dziedzina medycyny naturalnej zwana aromaterapią co oznacza  terapeutyczne