Pieczone warzywa z sosem romesco i oliwą Arbequina

Oliwy z Oliwek tłoczone na zimno cieszą się wyjątkową popularnością wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Nieprzypadkowo oliwa w Hiszpanii nazywana jest płynnym złotem, bowiem oprócz walorów smakowych jest też doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów. Warto wybierać te najlepsze, tłoczone poniżej 27stopni, ponieważ to w nich znajdziemy mnóstwo kwasów NNKT i polifenoli. Ponadto nadamy naszym potrawom wyjątkowego, południowego charakteru.

Poniżej przygotowaliśmy przepis pochodzący z Katalonii, choć uwielbiany jest na całym Półwyspie Iberyjskim. Salsa Romesco to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z gotowanymi lub grillowanymi warzywami podkreślając ich naturalny smak. Wybraliśmy jej łagodniejszą i zdrowszą wersję bez pieczywa, która posmakuje również dzieciom.

PIECZONE WARZYWA Z SOSEM ROMESCO I OLIWĄ ARBEQUINA

przepis dla 2-3 osób

czas przygotowania: 45min

Składniki:

2kg ulubionych, sezonowych warzyw np.: młode ziemniaki, kalafior, cukinia, brokuł, pomidory na gałązce, szparagi, cebula dymka (zielone części możemy pozostawić do dekoracji) i inne..

Sos romesco:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 duży pomidor malinowy bez skóry
  • 1 garść orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek Deortegas
  • 40 ml octu winnego lub jabłkowego
  • suszona papryka wędzona
  • cukier kokosowy lub ksylitol
  • sól

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Paprykę w całości umieszczamy w brytfance lub na blaszce, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Pieczemy około 15 -20 minut, do częściowego zbrązowienia się skórki. Po wyciągnięciu przykrywamy pokrywką lub folią i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Na osobnej blaszce w piekarniku lub na patelni prażymy orzechy na złoty kolor przez kilka minut.
  • Na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy pół łyżeczki wędzonej papryki i pokrojonego pomidora bez skórki. Dusimy do odparowania przez kilka minut na średnim ogniu, dodajemy szczyptę cukru oraz ocet. Całość zagotowujemy i przekładamy do naczynia, w którym zmiksujemy nasze „sofrito” z pieczoną papryką i orzechami.
  • W miarę możliwości usuwamy z papryki pestki i skórę,  następnie dodajemy ją do przesmażonego czosnku i pomidora. Wsypujemy prażone orzechy, doprawiamy sporą szczyptą soli i 80ml aromatycznej oliwy arbequina. Miksujemy blenderem ręcznym lub w thermomixie na gładką masę i przekładamy do miseczki.
  • Przygotowujemy ulubione warzywa w piekarniku lub na grillu. Mogą być pokrojone w większe kawałki lub plastry (w formie warzywnej zapiekanki). Przed pieczeniem wszystkie warzywa doprawiamy oliwą i solą. Podajemy z sosem Romesco i siekaną zieleniną (np. natką pietruszki lub dymką).