Olejowe Smaki i właściwości oleju z czarnuszki

Nigella sativa inaczej czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin ( ang.black cumin). Rośnie  w Europie Południowej, Afryce Północnej, Europie i Polsce. Co jest niezwykle istotne, czarnuszkę i olej  z niej wytwarzany cechuje niski poziom toksyczności. Nasiona i wytwarzany olej zawsze miał szerokie zastosowanie. Za co tak bardzo cenimy olej z czarnuszki? Przede wszystkim za jej szerokie spektrum działania i naturalne działanie😊. I tak:

  • Działa wzmacniająco na układ odpornościowy, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe

Olej z czarnuszki to naturalne wzmocnienie, szczególnie polecana jest do spożywania po posiłkach
z miodem lub sokiem naturalnym. Początkowo smak może wydawać się dosyć intensywny, ale po pewnym czasie, widząc jak wzmacnia organizm, jej picie  zaczyna być miłym rytuałem 😊.

  • Działa odprężająco i kojąco

Olej z czarnuszki możemy zastosować również w aromaterapii. Kilka kropelek dodanych do kąpieli sprawi, że nasza skóra stanie się nawilżona i gładsza. Ciekawostka: olej z czarnuszki dodawany do kąpieli stanowi naturalną inhalację oraz pomaga pozbyć się problemów z bezsennością i ułatwia zasypianie.

  • Włosy i skóra

Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym. Czarnuszka przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu     i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów
i zwiększa gęstość czupryny. Olej z czarnuszki będzie również niezastąpiony przy owrzodzeniach, skaleczeniach, zmianach ropnych. Dzięki niej rany szybciej się zagoją.

  • Kulinaria

Może być dodawany do: twarogów, kaszy, sałatek, sosów, zup. Czarnuszka nadaje potrawom korzenny posmak i zapach oraz uwydatnia ich naturalny smak. W celu złagodzenia intensywności smaku oleju, możemy wymieszać go z miodem przy pomocy wafelka. Instrukcja jest następująca: na wafelek nakładamy trochę miodu, dodajemy odrobinę oleju z czarnuszki i taka mieszanka trafia do naszych kubków smakowych.

Zapraszamy do spróbowania naszych olejów z Olejowych Smaków 😊.