Dieta to nie wszystko. Zdrowy mózg w 6 krokach

22 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Mózgu. To doskonała okazja, by przyjrzeć się z bliska temu niepozornemu organowi, któremu na co dzień nie poświęcamy zbyt wiele uwagi (choć on poświęca nam uwagę w każdej sekundzie naszego życia). Na początek kilka faktów Ludzki mózg wykonuje w każdej sekundzie ok. 10 000 000 000 000 000 skomplikowanych obliczeń.

13 Maja – Międzynarodowy Dzień Hummusu

Kluczowe danie w kuchni roślinnej, podstawa kuchni libańskiej i izraelskiej, a także przysmak dawnych filozofów – Platona i Sokratesa. Jednak dopiero w ostatnich latach hummus stał się prawdziwym celebrytą w kuchni. Choć Izraelczycy dodawali go do falafli od pokoleń, w Polsce popularność zdobył wraz z wiatrem Wschodu i modą na Orient. Za co kochamy hummus?

Wiosenny makaron z pesto po polsku (przepis na 2 porcje)

Cóż może być bardziej wiosennego niż wielkanocna rzeżucha? Efektowanie prezentuje się w kuchni na parapecie, ale również jest naszym polskim „superfood”. W zaledwie kilku świeżych łodyżkach znajdziemy skarbnicę witamin i mienerałów: kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, siarka, żelazo, chrom, potas, a także duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodając je na kanapki

Siła tkwi w zielonym. Posprzątaj siebie na wiosnę!

Wiosna to idealny czas, aby zacząć od nowa. Pójść na studia, przebranżowić się, rozpocząć przygodę z jogą czy zacząć jeść w zdrowszy sposób. I choć przyzwyczajono nas do robienia postanowień na Nowy Rok, wierzymy że to właśnie wiosna sprzyja ich realizacji. Bo cóż może być bardziej motywującego niż rozkwitające pąki kwiatów, czy przebiśniegi wystawiające białe

Tłusty Czwartek: Podbite oko i kuchnia polowa, czyli co ma pączek do wiatraka?

Lubicie jeść pączki? Choć zazwyczaj nie kupujemy ich na co dzień, to jednak raz do roku z chęcią ulegamy słodkiej tradycji i ustawiamy się w długiej kolejce do ulubionej cukierni. Bo przecież Tłusty Czwartek bez puszystej słodkości źle wróży na przyszłość. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiście się skąd wzięła się ta zabawna tradycja? I właściwie –

Majobezowa sałatka warzywna

Mamy nadzieję, że cudowny Majobez wszyscy już znają 😋 Jeśli czasami brakuje Wam pomysłu jak takie pyszności wykorzystać, prezentujemy super prosty przepis na sałatkę warzywną: SKŁADNIKI: – jedna średniej wielkości kalarepa – około sześć rzodkiewek – pół papryki czerwonej – sto gram tofu wędzonego – jedna łyżka majobezu z czosnkiem – szczypta soli i pieprzu

Pieczone warzywa z sosem romesco i oliwą Arbequina

Oliwy z Oliwek tłoczone na zimno cieszą się wyjątkową popularnością wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Nieprzypadkowo oliwa w Hiszpanii nazywana jest płynnym złotem, bowiem oprócz walorów smakowych jest też doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów. Warto wybierać te najlepsze, tłoczone poniżej 27stopni, ponieważ to w nich znajdziemy mnóstwo kwasów NNKT i polifenoli. Ponadto nadamy naszym potrawom

Olejowe Smaki i właściwości oleju z czarnuszki

Nigella sativa inaczej czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin ( ang.black cumin). Rośnie  w Europie Południowej, Afryce Północnej, Europie i Polsce. Co jest niezwykle istotne, czarnuszkę i olej  z niej wytwarzany cechuje niski poziom toksyczności. Nasiona i wytwarzany olej zawsze miał szerokie zastosowanie. Za co tak bardzo cenimy olej z czarnuszki? Przede wszystkim za

Olejki eteryczne w kosmetyce

Codziennie towarzyszy nam ponad 23 000 oddechów a wraz z nimi przedostają się do naszego systemu oddechowego substancje wonne. Poprzez węch interpretujemy  otaczającą nas rzeczywistość, przywołujemy wspomnienia, opisujemy emocje. Aromaty są nieodłączną częścią naszego życia i towarzyszą nam każdego dnia. Zapachy mogą także wspomagać zdrowie, czego dowodzi dziedzina medycyny naturalnej zwana aromaterapią co oznacza  terapeutyczne