Cudowny rabarbar i rapontygenina. Koniecznie wprowadź do diety!

O ile prognozy nie kłamią, w najbliższych dniach możemy spodziewać się wysokich temperatur. Najwyraźniej Matka Natura postanowiła skrócić czas oczekiwania na lato i pominęła okres przejściowy – od wczesnej wiosny od razu przechodzimy do najgorętszych miesięcy w roku. Dobrze czy źle? Na pewno wymagające dla organizmu. Temperatury a pożywienie W czasie wysokich temperatur naturalnie poszukujemy

Włoski makaron z sosem napoli

Makarony prosto z Włoch Czy wiesz, że makaron może być częścią zrównoważonej  diety – wspierać mikrobiotę jelitową, budować odporność, a nawet pomagać w syntezie serotoniny?  Zdaniem wielu lekarzy, łatwostrawne węglowodany zjedzone na kolację, pomagają zapaść w głęboki sen  – nie zalegają w żołądku i szybko się trawią. Nawet najprostszy makaron zawiera dobrze przyswajalne białko i

Kochasz chleb? Oto 7 naukowych przesłanek, aby włączyć go do diety

Jeść czy nie jeść? A jeśli jeść, to czy unikać glutenu? I czy chleb na zakwasie jest lepszy od tego na drożdżach? Czy zjadanie pieczywa pszennego z białej mąki szkodzi? A może jest lekkostrawne? W poniższym poście zamierzamy obalić wszystkie mity na temat chleba i zaprosić Was do odkrycia zupełnie nowego wymiaru pieczywa. W Ekosopocie

Sałatka warzywna w wersji wege – przepis

To najprostsza rzecz pod słońcem, prawda? Dlaczego więc, klasyczna sałatka udaje się tak niewielu osobom? Podpowiadamy – chodzi o proporcje! Bardzo łatwo jest dodać czegoś za dużo (lub za mało), a tym samym stracić idealny balans smaków. Kasiny sposób na wege sałatkę Szczęśliwie, są na świecie osoby, które przygotowanie tego świątecznego cuda opanowały do perfekcji.

Roślinny krupnik według Pięciu Przemian. Rozgrzewający i prosty!

Kuchnia Pięciu Przemian Czy wiesz, że spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej ułatwia ich strawienie, ale również przyswojenie składników odżywczych? Zdaniem ekspertów od „Kuchni Pięciu Przemian” – starożytnej filozofii wywodzącej się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – sam proces przygotowania ma ogromne znaczenie – kolejność dodawania składników oraz czas gotowania są kluczowe aby uzyskać pełnowartościowy efekt końcowy.

Depresja lub obniżony nastrój? Lepiej sprawdź zawartość talerza

Czy wiesz, że aż 95 proc. potrzebnej serotoniny pozyskujemy z jelit? To oznacza, że co najmniej trzy razy dziennie możemy (świadomie lub nie) wpływać na własny nastrój  – określone pokarmy mogą go pogorszać  lub poprawiać. Ta wiedza ma kluczowe znaczenie właśnie teraz – w okresie zimowym, kiedy wiele osób cierpi z powodu zbyt niskiego nasłonecznienia

Kosmetyki, suplementy czy łakocie? Znajdź swój prezent idealny

Wielkimi krokami zbliża się czas Świąt Bożego Narodzenia, a wraz z nim tradycja obdarowywania najbliższych. Specjalnie dla Was, załoga Ekosopotu przygotowała propozycje prezentowe. Coś dla dziecka, coś dla Niej i dla Niego. Pomysły sprawdzą się również na każdą kieszeń – można je modyfikować według własnego uznania i dostępnego budżetu. Poniżej znajdziecie nasze propozycje. Zestaw prezentowy

Mikołajki, czyli „Święty”, nie taki… święty. Poznaj historię brodacza w czerwonym kombinezonie

Ho! Ho! Ho! Czy zastanawialiście się kiedykolwiek skąd się wziął Święty Mikołaj? Zdaniem Gila Kenana – reżysera takich filmów jak „Krzyk” i „Straszny dom” – historia Mikołaja ma bardzo świecki i baśniowy początek. Wszystko wzięło się od małego chłopca imieniem Gwiazdka. Nicolas (czule nazywany przez matkę w okresie niemowlęcym Gwiazdką) jest ubogim półsierotą, którego jedynymi

Napoje roślinne – zdrowie i smak. Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Napoje roślinne podbijają światowy rynek! To, co jeszcze do niedawna było towarem ekskluzywnym (napoje roślinne nie były tak dostępne jak dziś, a ich ceny były wyższe o kilkadziesiąt proc. w porównaniu do dzisiejszych cen), dzisiaj jest powszechnym i łatwo dostępnym produktem – znajdziecie je nawet w zwykłym supermarkecie w małym mieście. Ale właściwie, dlaczego tak

Dieta to nie wszystko. Zdrowy mózg w 6 krokach

22 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Mózgu. To doskonała okazja, by przyjrzeć się z bliska temu niepozornemu organowi, któremu na co dzień nie poświęcamy zbyt wiele uwagi (choć on poświęca nam uwagę w każdej sekundzie naszego życia). Na początek kilka faktów Ludzki mózg wykonuje w każdej sekundzie ok. 10 000 000 000 000 000 skomplikowanych obliczeń.

13 Maja – Międzynarodowy Dzień Hummusu

Kluczowe danie w kuchni roślinnej, podstawa kuchni libańskiej i izraelskiej, a także przysmak dawnych filozofów – Platona i Sokratesa. Jednak dopiero w ostatnich latach hummus stał się prawdziwym celebrytą w kuchni. Choć Izraelczycy dodawali go do falafli od pokoleń, w Polsce popularność zdobył wraz z wiatrem Wschodu i modą na Orient. Za co kochamy hummus?

Wiosenny makaron z pesto po polsku (przepis na 2 porcje)

Cóż może być bardziej wiosennego niż wielkanocna rzeżucha? Efektowanie prezentuje się w kuchni na parapecie, ale również jest naszym polskim „superfood”. W zaledwie kilku świeżych łodyżkach znajdziemy skarbnicę witamin i mienerałów: kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, siarka, żelazo, chrom, potas, a także duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodając je na kanapki