Kochasz chleb? Oto 7 naukowych przesłanek, aby włączyć go do diety

Jeść czy nie jeść? A jeśli jeść, to czy unikać glutenu? I czy chleb na zakwasie jest lepszy od tego na drożdżach? Czy zjadanie pieczywa pszennego z białej mąki szkodzi? A może jest lekkostrawne? W poniższym poście zamierzamy obalić wszystkie mity na temat chleba i zaprosić Was do odkrycia zupełnie nowego wymiaru pieczywa. W Ekosopocie

Sałatka warzywna w wersji wege – przepis

To najprostsza rzecz pod słońcem, prawda? Dlaczego więc, klasyczna sałatka udaje się tak niewielu osobom? Podpowiadamy – chodzi o proporcje! Bardzo łatwo jest dodać czegoś za dużo (lub za mało), a tym samym stracić idealny balans smaków. Kasiny sposób na wege sałatkę Szczęśliwie, są na świecie osoby, które przygotowanie tego świątecznego cuda opanowały do perfekcji.

Roślinny krupnik według Pięciu Przemian. Rozgrzewający i prosty!

Kuchnia Pięciu Przemian Czy wiesz, że spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej ułatwia ich strawienie, ale również przyswojenie składników odżywczych? Zdaniem ekspertów od „Kuchni Pięciu Przemian” – starożytnej filozofii wywodzącej się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – sam proces przygotowania ma ogromne znaczenie – kolejność dodawania składników oraz czas gotowania są kluczowe aby uzyskać pełnowartościowy efekt końcowy.

Depresja lub obniżony nastrój? Lepiej sprawdź zawartość talerza

Czy wiesz, że aż 95 proc. potrzebnej serotoniny pozyskujemy z jelit? To oznacza, że co najmniej trzy razy dziennie możemy (świadomie lub nie) wpływać na własny nastrój  – określone pokarmy mogą go pogorszać  lub poprawiać. Ta wiedza ma kluczowe znaczenie właśnie teraz – w okresie zimowym, kiedy wiele osób cierpi z powodu zbyt niskiego nasłonecznienia

Kosmetyki, suplementy czy łakocie? Znajdź swój prezent idealny

Wielkimi krokami zbliża się czas Świąt Bożego Narodzenia, a wraz z nim tradycja obdarowywania najbliższych. Specjalnie dla Was, załoga Ekosopotu przygotowała propozycje prezentowe. Coś dla dziecka, coś dla Niej i dla Niego. Pomysły sprawdzą się również na każdą kieszeń – można je modyfikować według własnego uznania i dostępnego budżetu. Poniżej znajdziecie nasze propozycje. Zestaw prezentowy

Mikołajki, czyli „Święty”, nie taki… święty. Poznaj historię brodacza w czerwonym kombinezonie

Ho! Ho! Ho! Czy zastanawialiście się kiedykolwiek skąd się wziął Święty Mikołaj? Zdaniem Gila Kenana – reżysera takich filmów jak „Krzyk” i „Straszny dom” – historia Mikołaja ma bardzo świecki i baśniowy początek. Wszystko wzięło się od małego chłopca imieniem Gwiazdka. Nicolas (czule nazywany przez matkę w okresie niemowlęcym Gwiazdką) jest ubogim półsierotą, którego jedynymi

Napoje roślinne – zdrowie i smak. Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Napoje roślinne podbijają światowy rynek! To, co jeszcze do niedawna było towarem ekskluzywnym (napoje roślinne nie były tak dostępne jak dziś, a ich ceny były wyższe o kilkadziesiąt proc. w porównaniu do dzisiejszych cen), dzisiaj jest powszechnym i łatwo dostępnym produktem – znajdziecie je nawet w zwykłym supermarkecie w małym mieście. Ale właściwie, dlaczego tak

Dieta to nie wszystko. Zdrowy mózg w 6 krokach

22 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Mózgu. To doskonała okazja, by przyjrzeć się z bliska temu niepozornemu organowi, któremu na co dzień nie poświęcamy zbyt wiele uwagi (choć on poświęca nam uwagę w każdej sekundzie naszego życia). Na początek kilka faktów Ludzki mózg wykonuje w każdej sekundzie ok. 10 000 000 000 000 000 skomplikowanych obliczeń.

13 Maja – Międzynarodowy Dzień Hummusu

Kluczowe danie w kuchni roślinnej, podstawa kuchni libańskiej i izraelskiej, a także przysmak dawnych filozofów – Platona i Sokratesa. Jednak dopiero w ostatnich latach hummus stał się prawdziwym celebrytą w kuchni. Choć Izraelczycy dodawali go do falafli od pokoleń, w Polsce popularność zdobył wraz z wiatrem Wschodu i modą na Orient. Za co kochamy hummus?

Wiosenny makaron z pesto po polsku (przepis na 2 porcje)

Cóż może być bardziej wiosennego niż wielkanocna rzeżucha? Efektowanie prezentuje się w kuchni na parapecie, ale również jest naszym polskim „superfood”. W zaledwie kilku świeżych łodyżkach znajdziemy skarbnicę witamin i mienerałów: kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, siarka, żelazo, chrom, potas, a także duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodając je na kanapki

Siła tkwi w zielonym. Posprzątaj siebie na wiosnę!

Wiosna to idealny czas, aby zacząć od nowa. Pójść na studia, przebranżowić się, rozpocząć przygodę z jogą czy zacząć jeść w zdrowszy sposób. I choć przyzwyczajono nas do robienia postanowień na Nowy Rok, wierzymy że to właśnie wiosna sprzyja ich realizacji. Bo cóż może być bardziej motywującego niż rozkwitające pąki kwiatów, czy przebiśniegi wystawiające białe

Tłusty Czwartek: Podbite oko i kuchnia polowa, czyli co ma pączek do wiatraka?

Lubicie jeść pączki? Choć zazwyczaj nie kupujemy ich na co dzień, to jednak raz do roku z chęcią ulegamy słodkiej tradycji i ustawiamy się w długiej kolejce do ulubionej cukierni. Bo przecież Tłusty Czwartek bez puszystej słodkości źle wróży na przyszłość. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiście się skąd wzięła się ta zabawna tradycja? I właściwie –