Siła tkwi w zielonym. Posprzątaj siebie na wiosnę!

Wiosna to idealny czas, aby zacząć od nowa. Pójść na studia, przebranżowić się, rozpocząć przygodę z jogą czy zacząć jeść w zdrowszy sposób. I choć przyzwyczajono nas do robienia postanowień na Nowy Rok, wierzymy że to właśnie wiosna sprzyja ich realizacji. Bo cóż może być bardziej motywującego niż rozkwitające pąki kwiatów, czy przebiśniegi wystawiające białe główki do słońca?

Zacznij od środka

Podstawowym błędem w postanowieniach jest skupianie się na rzeczach zewnętrznych, które często nie poddają się kontroli. A co, gdybyśmy zamiast tego skupili się na sobie i zaczęli odnowę od najprostszych i najbliższych nam rzeczy? Bardzo możliwe, że cała reszta ułoży się sama.  Mamy więc dla Was propozycję: zacznijcie od posprzątania własnego wnętrza. Jak? Przede wszystkim dietą. Oto kilka propozycji, które wesprą oczyszczanie organizmu od środka. Zaczynamy!

Przede wszystkim więcej roślin

Dieta roślinna to najprostszy (i najtańszy sposób) na zachowanie zdrowia i urody. Jest nie tylko przeciwzapalna i antyoksydacyjna ale również pomaga usunąć z naszego organizmu produkty uboczne metabolizmu. Włączenie do diety kilku surowych warzyw i owoców, oraz dużej porcji świeżej zieleniny każdego dnia (liście, sałata, rukola, szpinak, jarmuż, kiełki), a więc produktów bogatych w błonnik i chlorofil pomogą usunąć to, co zalega w żołądku. Zamiast mięsa spróbuj przyrządzić danie z tofu i pamiętaj, że strączki są źródłem wysokiej jakości białka, które nie obciąża organizmu. Są bogate we flawonoidy, antyoksydanty i lekkostrawny błonnik. A między posiłkami polecamy aplikację „zielonego”. Oto co konkretnie mamy na myśli:

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, która stanowi podstawowy napój w Japonii. Ma działanie oczyszczające, przeciwnowotworowe i lekko pobudza. Badania wykazały, że wypicie jednego kubka matchy przynosi takie same efekty jak zjedzenie kilku miseczek jagód goi, kilku brokułów lub koszyka borówek. Matcha działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom cholesterolu LDL i pomaga spalić kalorie. Jeśli w ciągu dnia miałbyś wybrać tylko jeden zielony pokarm – postaw na matchę! Pij ją na zdrowie – na gorąco, na chłodno, z napojem owsianym lub bez. Jeśli zaczynasz przygodę z matchą oto mała rada – posłodź ją syropem klonowym lub z agawy!

Oto kolejni zieloni sprzymierzeńcy zdrowia i przywracania porządku w naszym organizmie. Chlorella to gatunek alg zaliczany to tzw. super-żywności, a więc grupy pokarmów o niezwykle wysokiej zawartości makro i mikroelementów. Spirulina natomiast to rodzaj sinic i pokarm o dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka. Zawiera witaminy A, B, C, D, E, K; jest bogata w magnez i beta-karoten. Obydwa zawierają chlorofil, a w połączeniu działają jak miotełka, która usuwa z organizmu szkodliwe metabolity. Ich stosowanie przywraca równowagę w organizmie, dodaje energii i uzupełnia braki, których mogliśmy się nabawić podczas zimy.

A teraz czas na coś polskiego – zakwasy z buraków oraz kiszoną kapustę. Po wielu latach ciszy, kiszonki znów wracają do łask, a przyczyniła się do tego fachowa literatura i liczne badania, które przekonują, że zdrowie jelit wpływa jednocześnie na zdrowie całego organizmu. Zdrowe jelita pomagają zachować odporność, ale również wpływają na dobry nastrój! Bestsellerowe książki „Jelita wiedzą lepiej” czy „Sztuka fermentacji” sprawiły, że typowy zjadacz chleba znów docenił to, co utrzymywało w zdrowiu naszych dziadków i babcie.

Zakwas z buraków czy sok z kiszonej kapusty nie tylko pomagają w utrzymaniu właściwego mikrobiomu, ale również są skarbnicą witamin i minerałów. Zakwas z buraków polecamy osobom z anemią, w rekonwalescencji po chorobach, z obniżoną odpornością czy po chemioterapii. Ma mnóstwo żelaza, wzmaga produkcję czerwonych krwinek i uszczelnia jelita. Sok z kiszonej kapusty sprawdzi się u osób, które mają problemy z wypróżnianiem się czy walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Czy wiesz, że kisić można prawie każde warzywo? Azjaci od wieków są uznawani za jeden z najzdrowszy naród na świecie. I choć z pewnością wpływa na to wiele czynników, nie można pominąć tu obecności kimchi w ich codziennej diecie. Ale zaraz, zaraz. Co to właściwie jest? Kimchi to nic innego jak sfermentowane warzywa. Najczęściej jest kapusta pekińska i ogórek ale również cebula, czosnek, imbir, marchew i rzodkiew – wszystko w pysznym połączeniu. Oczywiście, nie trzeba zaraz wyjeżdżać do Korei aby spróbować tej niezwykłej potrawy. Wystarczy przyjść do EkoSopotu i wyciągnąć słoiczek kimchi Las Vegans lub Zakwasowni  z naszej lodówki. Do wyboru masz: kimchi ostre, delikatne i z ananasem. Dodaj do obiadu lub zjedz jako samodzielny posiłek.

Choć kombucha to stosunkowo nowy napój w Polsce, w błyskawiczny sposób podbiła serca osób dbających o zdrowy styl życia. Dziś już nie wyobrażamy sobie bez niej naszej lodówki. Kombucha czyli napój na bazie sfermentowanej herbaty zajmuje u nas zaszczytne górne półki. Są to: Sumo Kombucha, Naga Kombucha oraz Zakwasownia Kombucha. Niepasteryzowany, żywy napój o właściwościach probiotycznych jest bogaty w cenne kwasy organiczne. Poprawia pracę jelit i podnosi odporność organizmu.

Zdrowych pokarmów, które pomogają w oczyszczaniu organizmu jest znacznie więcej, ale szanujemy Twój czas – nie będziemy tworzyć elaboratów. Najlepiej przyjdź do EkoSopotu. Znajdziemy dla Ciebie  najlepszy spersonalizowany zestaw odnowy, a zaczniemy od uśmiechu 🙂